engerlingen

Drie middelen tegen engerlingen in jouw gazon


In elke gezonde bodem zitten grondinsecten zoals wormen en larven. En dat is ook nodig voor de vruchtbaarheid van de grond! Helaas vinden emelten & engerlingen ook hun weg naar jouw tuin. Die laatste zijn dol op de wortels van hun gazon dus kunnen heel wat schade aanrichten. Bij een invasie van engerlingen zal je eerst dorre plekken opmerken in het gazon. Deze beginnen meestal klein maar als je de engerlingen niet tijdig bestrijdt, tasten deze ongewenste gasten op termijn jouw volledige gazon aan.

Wat is het verschil tussen engerlingen en emelten?

 • Engerlingen zijn vrij dikke, geelwitte larven. Ze zijn afkomstig van de mei-, juni- en rozenkevers. De larven liggen altijd in een gekrulde C-vorm en zijn twee tot vier centimeter lang. Ze duiken op in een bosrijke omgeving of gazon met losse bodemstructuur. Deze larven eten de wortels van het gazon op. Je kan hun pootjes en kop duidelijk herkennen in het gazon. Zie je deze niet? Dan heb je niet te maken met engerlingen maar met emelten of larven van bijvoorbeeld de koolvlieg.

 • Emelten zijn de larven van de langpootmug. Zij eten, in tegenstelling tot engerlingen, niet de wortels maar het gras zelf op. Het resultaat is echter hetzelfde: verdorde & kaalgevreten plekken gazon. Of beschadiging door de vogels die de emelten opeten, en hiervoor in jouw gazon prikken.

Het is belangrijk om te weten of er emelten of engerlingen jouw gazon beschadigen aangezien deze op een verschillende manier bestrijd moeten worden.

De eerste symptomen

 • Merk je op dat er meer vogels in jouw gazon pikken dan normaal? Dan kan dit wijzen op een verhoogde concentratie aan engerlingen.
 • Zie je kringen? Graaf er dan met een klein schopje net naast, en kijk eens wat er onder het gras zit. Op warme dagen kan je de engerlingen al direct onder de graslaag zien. Waarom ernaast graven? Als het gras verdord is wil dit zeggen dat de wortels al een tijdje opgegeten worden. De engerlingen zijn dan natuurlijk al verhuisd zodat ze verder kunnen blijven eten.
 • In de maanden mei en juni, net voor zonsondergang, gaan de kevers (die hun eitjes in het gazon leggen) uit het gras omhoog vliegen. Hoe meer kevers, hoe groter de kans op hogere concentraties engerlingen

Hoe kan je engerlingen bestrijden?

1. Biologische bestrijding: nematoden of aaltjes

Nematoden & aaltjes zijn kleine rondwormen die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Ze worden vaak ingezet tegen slakken- en keverplagen. Deze minuscule wormen gaan zelf op zoek naar de larven die jouw gazon bederven. Ze dringen zich via de holtes van de larven naar binnen, en infecteren ze vervolgens met schadelijke bacteriën waardoor de larven zullen sterven. 
Hier vind je meer info over de werking van aaltjes. 

Voordelen:

 • Selectieve bestrijding = beter voor de natuur en voor jezelf
 • Nematoden doden de larven maar zijn niet schadelijk voor jouw gazon, beplanting of (huis)dieren
 • Werkt snel: al na enkele dagen zal je de eerste resultaten zien

Nadelen:

 • Vrij duur
 • Arbeidsintensiever
 • In het najaar moet je de behandeling herhalen om de nieuwe generatie larven uit te roeien
 • Je neemt de oorzaak niet weg
 • Je werkt met levende insecten dus je moet snel te werk gaan. De aaltjes & nematoden zijn slechts beperkt houdbaar en moeten in koude temperatuur bewaard worden. Je kan ze dus geen weken bewaren, wat bij andere niet-levende bestrijders wel kan. Bovendien moet de bodemtemperatuur min. 10-12 °C bedragen voor een effectieve behandeling. 

Begin 2020 heeft Edialux een nieuw product gelanceerd: Nema T-bags. Dit zijn de gekende aaltjes maar deze zijn door cryptobiose in een soort "schijndode" toestand gebracht waarbij hun stofwisseling tijdelijk uitgeschakeld is. Het grote voordeel hiervan is dat je de aaltjes langer kan bewaren en in niet-gekoelde toestand! Door contact met water haal je ze uit de cryptobiose en komen ze opnieuw tot leven. Zo hoeven de producten ook niet gekoeld opgestuurd te worden. Je ontvangt ze dan ook veel sneller en je hoeft ze ook niet direct te gebruiken, wat bij verse aaltjes wel het geval is.

Ter info: chemische bestrijdingsmiddelen bieden we bij Hermie niet aan.

2. Behandeling met producten op basis van planten- of kruidenextracten

Soja- en lookextracten maken de wortels en bodem van het gazon onaantrekkelijk, waardoor de engerlingen & emelten weg zullen blijven. Je verdelgt ze hier echter niet mee.

Voordelen:

 • Milieuvriendelijk
 • Ook de vogels blijven weg van jouw gazon

Nadelen:

 • Vrij duur
 • Je verdrijft de larven maar doodt ze niet
 • Verschillende behandelingen nodig
 • Je neemt de oorzaak niet weg

3. Preventief werken: een evenwichtige tuin met sterke planten & gazon

Je kan ook enkele preventieve maatregelen nemen om emelten en engerlingen in jouw tuin te vermijden. Vogels zijn gek op de larven van engerlingen en emelten. Plaats dus enkele vogelhuisjes rondom jouw gras om onze gevleugelde vrienden te lokken. Rol jouw gazon ook regelmatig want engerlingen en emelten zoeken vaak de losse bovenlaag van het gras op.

Voordelen:

 • Je neemt de oorzaak niet weg
 • Ecologisch & economisch de beste oplossing

Nadelen:

 • Enkel preventief: je kan dit niet toepassen als je er momenteel last van hebt
 • Vraagt geduld en langetermijndenken
 • De natuurlijke vijanden van de engerling zijn vogels & sommige zoogdieren zoals egels


Last van andere insecten en plagen in de tuin? 👇

Bekijk onze aanraders 👇

Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Birchmeier 'Aquanemix 1.25V' mengtoestel - voor nematoden of aaltjes
€ 53,99
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux Nema T-pot' mengtoestel - voor aaltjes of nematoden
€ 21,95 € 19,99
-11%
BIO
BIO
-11%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux Nema-t-bag Felti: aaltjes tegen emelten, trips, coloradokever en mieren voor max. 100m² (BIO)
€ 42,95 € 38,11
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
B-green aaltjes tegen engerlingen (100 m²)
€ 37,90
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
B-green aaltjes tegen engerlingen (10 m²)
€ 23,95
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
BSI Larvex tegen bodeminsecten en mollen - Gazonmeststof - 6kg voor 200m²
€ 69,95

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞